[ terug ]    

De boiler - verwarming op gas in de mobilhome

Het gele controlelampje geeft aan dat de boiler opwarmt. Van zodra deze de ingestelde temp. heeft bereikt dooft dit lampje.

Wanneer het rode controlelampje ononderbroken blijft branden wijst dit op een storing. De mogelijke oorzaken hiervan zijn: geen gastoevoer of nog wat lucht in de leiding, te lage batterijspanning, geen of onvoldoende water in de boiler, een defecte zekering…

Automatisch openen van de aftapkraan:
Bij temperaturen onder ca. 3°C aan het aftapkraan wordt dit automatisch geopend, de drukknop springt er uit (positie n). De boiler loopt leeg via de ledigingsstomp (o).
Boiler (enkel wanneer Webasto aanwezig)
Vooraleer de boiler te ontsteken moet U altijd eerst het afdekkapje aan de buitenzijde van de motorhome verwijderen (zodat de ingang voor verse lucht en de uitgang voor de verbrande gassen vrij is).Al rijdend moet dit beschermkapje steeds geplaatst worden om te vermijden dat er vuil in de brander van de boiler komt.
De boiler in uw motorhome werkt met gas, en beschikt over een volautomatische ontsteking.

De tuimelschakelaar kan je in drie standen zetten: in de middelste stand O is de boiler uitgeschakeld. Zet je de schakelaar naar boven warmt het water op tot 50°, zet je de schakelaar naar onder tot 70°. Veelvuldig gebruik op 70° leidt op lange termijn tot verkalking. Gebruik de boiler daarom bij voorkeur op 50°.Indien het rode controlelampje gaat branden betekent dit dat de ontstekingsprocedure werd stopgezet. Zet de boiler af, en wacht minstens één minuut vooraleer opnieuw te proberen. Mogelijke oorzaken:
Afdekkapje aan buitenzijde is niet verwijderd. Geen gas: gasfles of kraantje onder keuken staat niet open. Geen water (of te weinig) in de watertank. Zekering gesprongen, lucht in de boiler (waterpomp aanzetten, warmwaterkraan opendraaien tot er water uit de kraan komt).

Aflaten van de boiler:

je kan de boiler aflaten (bijvoorbeeld bij bevriezingsgevaar) door het gele hendeltje, dat zich naast de boiler bevindt, naar beneden te zetten: zie tekeningVerwarming op Diesel (Webasto)

Indien de motorhome uitgerust is met een Webasto-verwarming wordt de diesel uit de dieseltank gebruikt (hiervoor moet nog tenminste 25 liter in de tank aanwezig zijn). In dit geval heb je dan ook geen gas nodig om de verwarming te doen functioneren. Om de Webasto-verwarming aan te zetten hoef je enkel de draaiknop naar rechts te draaien. Het systeem start volledig automatisch.
Bij een webasto kachel is een tikkend geluid waarneembaar, deze is afkomstig van de membraampomp die de diesel aanzuigt, en is niet te vermijden.

W = wamte
O = uit
V = verluchten


  
 

Contactgegevens

VersoSud
Koeisteert 47 
1840 Londerzeel

Gsm : +32 (0) 494 32 25 77
E-mail : info@versosud.be

Sociale Media